Grote beloftes: groene waterstof uit afval in Egypte | Change Inc.

2022-09-16 21:35:37 By : Ms. Sisi Xu

Grote beloftes: groene waterstof uit afval in Egypte

Grote beloftes: groene waterstof uit afval in Egypte

Het bedrijf H2-Industries heeft grote plannen: 300.000 ton groene waterstof per jaar, gemaakt van afval. De fabriek komt in Egypte. Hoe werkt dat, en waarom denkt het bedrijf zo’n grote fabriek te kunnen bouwen?

De fabriek moet bij de ingang van het Suez-kanaal komen. Daar komt het afval uit het Middellandse Zeegebied terecht: van plastic en kledingresten tot rioolwater. Uit al die dingen kun je waterstof maken via een vrij ingewikkeld proces. Je laat het afval zonder zuurstof, en met een paar speciale bacteriën ‘broeien’. Zo ontstaan een paar grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor veevoer én er ontstaat waterstof. Haal de waterstof eruit, en je kunt deze gebruiken als groene brandstof. Er komt ook CO2 vrij bij dit proces, maar H2-Industries wil die afvangen en ook verkopen als grondstof.

De beoogde plek voor de fabriek naast het Suez-kanaal is niet toevallig. H2-Industries wil namelijk een groot netwerk van waterstoftransport opzetten. Dat doen ze door waterstof te binden aan andere moleculen, waardoor het spul vloeibaar is bij kamertemperatuur en dus makkelijk meekan in een olietanker. Het kanaal is dan een perfecte doorvoerroute.

H2-Industries kreeg recent een paar miljoen aan investeringen binnen. De ontwikkeling van de Egyptische waterstoffabriek is één van de grote projecten die met dat geld van de grond moet komen. Maar wanneer de fabriek er precies moet komen en hoe H2-Industries aan het nodige afval komt, dat is allemaal nog onduidelijk. De ambitie is in ieder geval groot: 300.000 ton waterstof per jaar. Ter vergelijking: de Nederlandse industrie gebruikt nu 800.000 ton waterstof per jaar, maar die is van grijze origine.

Meer lezen over waterstof? Bekijk dit dossier.

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

De transitie naar een koolstofarm energiesysteem kan de wereld bijzonder veel geld besparen. Ten minste 12 biljoen dollar, om precies te zien. Dat berekenden onderzoekers van Oxford University.

De energiecrisis raakt alle delen van de samenleving. Maar lang niet alle gevolgen zijn direct te overzien, of überhaupt te verwachten. Van energievluchtelingen tot oververhitte debatten over het koken van pasta: een overzicht van de meest opvallende gevolgen van de energiecrisis.

join the changesluit je gratis aan

Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.

De Verenigde Staten hebben maar drie dingen nodig om op te draaien, volgens Tesla-CEO Elon Musk: zon, wind en een batterijsysteem om energie op te slaan voor dagen met weinig zon of wind. Met andere woorden, “er is geen onbekende technologie nodig”.

Wie waren dit jaar de Changemakers?

Vind een bedrijf van morgen